Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så väljer du rätt byrå för din digitala satsning

Att samarbetet med er byrå fungerar optimalt är en förutsättning för ett lyckat projekt. Här delar vi med oss av våra tips på vad du som beställare kan tänka på när du upphandlar en ny byrå.

Digital byrå, webbyrå, UX-byrå, kommunikationsbyrå – idag finns det en uppsjö av olika typer av byråer. Det är inte lätt att veta var man ska börja när man letar en ny samarbetspartner. Dessutom är det mer än bara rätt kompetens som krävs för att samarbetet ska bli lyckat. Vi listar fem tips som underlättar processen.

  1. Vad behöver du?

    Gör en ordentlig analys över vad du behöver. Dels vilken kompetens som uppdraget kräver och dels vilka andra delar som är viktiga för dig. Vill du ha en nischad byrå med spetskompetens, eller en fullservicebyrå som kan lite om mycket? Söker du en strategisk partner för ett långsiktigt samarbete eller en snabb produktionspartner inför en kort deadline?

    Diskutera internt vad som är viktigt för er och ta fram ett underlag för utvärdering. Det gör det enklare att bedöma de olika byråerna ni träffar.

  2. Förstår byrån er affär?

    Oavsett vad uppdraget handlar om ska det i slutändan leverera resultat, oftast i form av ökad försäljning, minskade kostnader eller någon typ av förflyttning. Säkerställ att byrån har ett affärsperspektiv på vad de gör. Det är en sak att leverera en snygg design, en helt annan att ta fram något som ökar konvertering eller bidrar till ökad lojalitet hos användarna.

    En bra byrå sätter sig in i er affär och kan föra en diskussion kring vad som är ett rimligt slutresultat av ett konkret uppdrag.

  3. Förstår teamet din utmaning som beställare?

    En satsning som ska leda till en förändring kräver mer än design och teknik. Som beställare i en större organisation kämpar man ofta med att förankra förändringen internt, få med sig kollegor och få tid och resurser av ledningen.

    Förstår byrån er vardag och kan stötta er i den rollen? Kan de komma in och köra en dragning för ledningsgruppen eller hjälpa till med intern förankring när ni behöver?

  4. Är ni en bra match?

    I ett långsiktigt byråsamarbete kommer ni att ha mycket att göra med varandra. Därför är det viktigt att kultur och värderingar blir en bra match. Se till att få träffa hela teamet du ska jobba med så att du får en känsla för vilka det är du kommer att ha den dagliga kontakten med.

    Besök gärna byråerna du väljer mellan, det brukar ge en bra magkänsla för stämning och kultur. Och glöm inte att diskutera hur arbetsprocessen på byrån ser ut och hur väl den matchar ert sätt att arbeta.

  5. Prova på

    Det är alltid bra att börja med ett mindre, tydligt avgränsat uppdrag för att provtrycka samarbetet. Fungerar det dagliga samarbetet som ni tänkt och blev resultatet som förväntat? Be också om referenser och prata med andra kunder som jobbat med byrån.

Sist men inte minst, lita på magkänslan. Känns det som att ni fått en bra bild och att du och ditt team kommer att tycka om att jobba tillsammans? Personkemi är viktigt och förhoppningsvis ska ni arbeta tillsammans under lång tid framöver. Och det ska inte bara vara värdeskapande - utan roligt också!

Lycka till med byråvalet!

Om oss

Osynlig är en nischad byrå med spetskompetens inom strategi, UX och frontend-utveckling. Vi designar och utvecklar digitala produkter och tjänster som skapar nytta för både användare och affär. Våra kunder säger att de uppskattar att vi vågar utmana dem, ifrågasätta och säga som det är. Vill du veta mer om oss? Hör av dig till vår Business Director Ebba Burenius Brandt.

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO